KU i Aalborgs historie

25. maj 1910 er en dato, som altid vil have en særlig betydning for KUA, for det var her foreningen blev skabt. KUA er dermed en af de ældste ungdomspolitiske foreninger i Danmark og Aalborg er en af de første KU-foreninger i landet siden den første i Århus kom til i 1903.

1930‘erne var en periode med en politisk radikalisering. Højtalervogne, uniformer og valgplakater prægede landskabet. KU og Konservative var blandt de første i landet til at indføre valgplakater og flyveblade, hvilket var ideer man havde fået fra Storbritannien. KU var de sidste i det ungdomspolitiske landskab til indføre uniformering og kun fire dage efter blev uniformeringsloven vedtaget. Den gjorde det ulovligt at bære uniform.

Konservativ Ungdom lavede også et korps til beskyttelse af de store møder, fordi det i 30‘erne var ‘‘almindeligt’’ at man ikke kun angreb sine politiske modstandere med ord, men også med slag. Korpset blev kendt som Storm Tropperne (ST) og indflydelsen fra Tyskland er ikke til at komme udenom.

Meget er blevet skrevet om KU i 30‘erne og meget vil også komme til. Det er her bare vigtigt at slå en ting fast: Der har aldrig været ting i KUs politiske udmeldinger der bare mindede om nazisme!

Fra 30’erne og frem mod 2. verdenskrig kan KUA være stolte! KUA var nemlig ophav til den første modstandsgruppe i Danmark., Churchill-gruppen, som skildres i filmen hedder ‘‘Drengene fra Skt. Petri’’. Churchill-gruppen havde sin inspiration fra Storbritanniens store konservative forbillede og leder, nemlig Winston S. Churchill. Fra ham kom inspirationen og den inspiration gav KUAs drenge videre gennem modstandsarbejdet. Over 47 KUere døde i modstandskampen på landsplan og vi kan være dem evigt taknemmelige for det store offer de gav for et frit Danmark og for inspirationen.

Churchillgruppen, 1945. Kilde: Det Kongelige Bibliotek

Det var også under Anden Verdenskrig at en stor tradition blev født i KU, nemlig den øverste uddannelse Konsulent Kurset (KK). KK blev afholdt som et terrænsportskursus, da dette var en af de eneste former for organisering der var tilladt under krigen. Terrænsportskurset var et dække for optræning af modstandsfolk og havde stor betydning for hvordan KUs indflydelse på modstandsbevægelsen blev. Lederkurset eksisterer den dag i dag, i en mildt modereret form og kurset anses for at være kompetencegivende i enormt stor grad – ikke kun i KU, men også i erhvervslivet.

Siden kom storhedstiden i 80‘erne med Schlüter i Danmark, Thatcher i Storbritannien og Reagan i USA. I denne periode voksede KU sig op til over 15.000 medlemmer og i denne periode var KUA også en særdeles stor magtfaktor indenfor Landsorganisationen med flere medlemmer af forretningsudvalger (FU). KU var i denne periode så populær, at KU også kom med i tegneserien ‘‘Poeten og Lillemor’’.

I den Konservative Borgerkrig i 90‘erne havde KU generelt en nedgangsperiode, hvor der var stor trængsel, men 00‘erne blev et årti hvor Konservative sad i regering i over ti år, og dette kom til at præge Konservativ Ungdom, hvor man ændrede sig til en stor kampagneorganisation, som markerede sig i pressen. Derudover ændrede man også struktur i organisationen, hvor man gik fra en kompliceret struktur til en flad struktur, hvor der ikke er langt mellem medlem og Forretningsudvalget. En struktur, som flere gange er blevet fremhævet.

Af: Trine Imer Kappel, Stud.Mag i Historie og Medlem af KU i Aalborg